2012. március 31., szombat

Csillagvirág számlálás a Sóstói-erdőben


A mai napon jubileumi tizedik alkalommal került megrendezésre a ligeti csillagvirágok számlálása Nyíregyházán a Sóstói-erdőben. A programot az E-Misszió Egyesület szervezte, önkéntesek, erdőbarátok számára. Célunk mi más lett volna, mint számba venni eme apró, de annál szebb növény állományának nagyságát.


Szigetvári Csaba, a program vezetője és szellemi atyja röviden ismertette velünk a csillagvirágok külső habitusát,


...illetve a számlálás módszertanát.


Ez annyiból állt, hogy a fiatalos, a tél során tisztított erdőrészletben fasorok között mindeki megszámlálta az ő során leledző virágokat.


Ahogyan Csabi előre megjósolta, ez nem volt annyira egyszerű a sok nyesedék között, de azért kivitelezhetőnek bizonyult.


Ment a matekolás. :) Gilányi Gábor erdőpásztor számolja a virágokat.

És a végére pár kép tevékenységünk csodaszép alanyairól:




Őzbak is régen engedett ilyen közel magához


Figyelem, a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) ritka és védett növény! Lehetőség szerint csak élőhelyén gyönyörködjünk benne! :P

2012. március 27., kedd

Ha tavasz, akkor takarítás


Mondhatnám, bár a szobámon nem különösebben látszik. Ennek oka egyfelől az, hogy az elmúlt hétvégét sem kívántam bent tölteni a négy fal között, másik pedig az, hogy köztudottan nem szeretem a közhelyes dolgokkal tölteni az időmet, mint amilyen a tavaszi nagytakarítás intézménye is számomra...
Ezen felbuzdulva úgy döntöttem, hogy csatlakozok a Felső-Tisza Alapítvány lelkes önkéntes csapatához, akik idén március huszonötödikén tartották hagyományos takarítási akciójukat az Igice-mocsár természetvédelmi területen, Nyíregyháza határában. Gondoltam, így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad... :)
A csapat a Kosbor utcai (milyen jó, hogy legalább utca nevezékünkben megemlékszünk eme csodás orchideafajról, mely egykoron a betonrengeteg helyén virágozhatott) üvegvisszaváltónál (Tesco, a szerk., vagyis én) találkozott, majd némi várakozást követően - hátha jön még valaki - elindultunk a mocsár tápcsatornájának hídjához.
Az előzetes terveknek megfelelően a takarítás mellett egy fésűt kívántunk telepíteni az Igrice-érre, melynek a később vízi úton ide érkező szemét felfogása lesz a feladata. Ehhez megfelelő alap szolgáltak a területet délről határoló nemes nyaras kidőlt fái. Miután meggyőződtünk arról, hogy a korábban méretre vágott nyárfarönk mozgatásához minden férfi kézre szükség lesz, a hölgyeket szabadjára engedtük szemeteszsákjaikkal és gumikesztyűvel felszerelve. Elvégre a takarítás női munka (ne üssetek!:D)! Végül is, jobban értenek ők a rendrakáshoz! :)
A jó nyolc méteres rönköt görgőkön némi gépi segítséggel a kívánt helyre vontuk, majd mint egy libikókát, irányba fordítottuk a csatornára merőlegesen. Ezt követően már csak annyi feladatunk volt, hogy átvarázsoljuk a csatorna egyik partjáról a másikra a közel tonnás fűrészárut. Mivel ez a feladat a korábbi megerőltető huzavonát követően meglehetősen veszett fejsze nyelének tűnt, Dénes jóvoltából szert tettünk egy kézi csörlőre. Később kiderült, hogy ez magában kevés lesz, ahhoz, hogy az időközben félig vízbe borult tönköt felvonszoljuk a csatorna rézsűjén, így jobb híján alpin technikát alkalmaztunk. A csigákkal és kötéllel megfeszített törzset már könnyebben tudtuk mozgatni a csörlővel.
A nap legnagyobb eredménye az lett, hogy Péter régi álmát valóra váltva, megalapoztuk egy tökéletes szemétfogó létrehozását. Közben a hölgyek persze tekintélyes mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze, melyeket később a városüzemeltetés rendeltetési helyére szállít majd.
Többször szóba került persze izzadtságban úszva, hogy van erre megfelelő eszköz (daruskocsi, egyebek), de ahogy Mikibá mondotta vala: "Hová lesz úgy az élmény?!"


A baltás gyilkos


A rönköt emeltük,


...görgettük,


...húztuk, vontuk,


...mire sikerült helyzetbe hozni.

A továbbiakban már csak az volt a kérdés, hogy kerül majd az egyik vége a csatorna túlsó oldalára...


"Béláim! Gondolkodjunk!!!"


Ekkor került bevetésre a csodafegyver; Dénesék kézi csörlője. Isten áldja házuk korábbi tulajdonosát, aki ott felejtette! :)


Tikk, eddig még jó, tikk, eddig még jó... Volt. Aztán csak belefordult a tuskója a csatornába. Innentől kellett mindenféle furmányos alpin technológiát bevetnünk,


...melyet Pista nélkülözhetetlen szakértelmével és a csörlővel együttesen alkalmazva...


...rábírtuk szeretett rönkünket, hogy felkússzon a számára rögtönzött csúszkán a túlpartra.


És teljesült Doktor úr régi vágya, könnyed táncot lejthetett a csatornán száraz lábbal! :)


Ezek után már gyerekjáték volt a rönknek kis gödröt ásni, majd ebben végleg - remélhetőleg évekre - pozicionálni azt (mondom én, mert nem én ástam a gödröt :D )!


A helyszínt ilyen állapotában hagytuk el. Reméljük így marad, míg nem lesz időnk folytatni a fésű építését!


A barna varangyok persze messzemenően kellemesebb időtöltést választottak maguknak erre a verőfényes napra. "Csak a szex, meg a szipu..." :D





2012. március 23., péntek

Az agglegény vacsorája


Ezek tudják mitől döglik a...z éhező... :D Ha nem nézek oda, nem is rossz.


Kritika


Avagy, éljen a pixelbuzulás és techmánia, de hová lesz a mondandó?

"Kiderült, rengeteg, technikailag nagyon jó fényképezőgép lencséje elé került a Duna különböző viszonylatokban, viszont ennél sokkal kevesebb érzelem és gondolat lett képpé." - KLIKK -

Ja igen, én nem indultam a pályázaton és jó gépem van (az egyetlen drága kis obim pedig törött frontlencsével is jól kiszolgál), de a jó étel sem a fazéktól lesz olyan... Ennek tudatában értek egyet a fentiekkel, látatlanban is. :)

2012. március 17., szombat

Barbi


Kicsit bohóckodtunk tegnap. :)

Ő van






Szetápekze vid fákoff:

És a végére én:


Amúgy két villanjkörte, az egyik (bal) fullon, a másik (jobb) kicsit letompítva, phottix rádiós kioldóval,illetve többnyire szinkron kábellel, nagyinál a kertben. :)

2012. március 14., szerda